TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği Destekleme Programı kapsamında Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Nasreddin Hoca Bilim Şenliği" adlı proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi. TÜBİTAK´ın en prestijli projelerinden olan 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında bu yıl ülke genelinde 50 projeye destek sağlandı. Bu açıdan Eskişehir’de tek olma özelliğini de taşıyan “Nasreddin Hoca Bilim Şenliği” projesi, Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Sivrihisar Belediyesi, Hacettepe Üniversitesi Masaüstü Kutu ve Zeka Oyunları Topluluğu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzcilik Topluluğu, Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETTOM) ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitim Bölümü ve ilçedeki tüm okulların iş birliği ile yürütülecektir.
Projemizin genel amacı; Sivrihisar’da yaşayan insanların bilim, teknoloji, sanat, spor gibi sosyal ve beşeri bilimler alanlarındaki konularla ilgili olarak, ilgi merkezi metodu ile disiplinler arası etkileşim sağlayarak farkındalık yaratmak ve bu farkındalığın yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Projemizin özel amacı ise; ilçemizin kısıtlı imkânları (il merkezine uzaklık, iklim koşullarının zorluğu, sosyal yaşam alanlarının sınırlı oluşu) nedeniyle faaliyetleri sınırlı olan ilçe halkını bilimin, teknolojinin, sporun ve sanatın eğlenceli yönleri ile buluşturarak, bunlarla günlük hayatları arasında bağlantı kurmalarını, bilimi sevmelerini, bilimle ilgili etkinliklerden keyif almalarını sağlamaktır.
Projeye Sivrihisar’ın en önemli değerlerinden ve Türk-İslam kültürü filozoflarından, büyük bilge ve gülmece ustası Nasreddin Hoca’nın isminin Sivrihisar ile birlikte verilmesi bu anlamda manidardır. Sivrihisar Nasreddin Hoca Bilim Şenliği ismi verilerek halkın şenlik ile ilgili aidiyet duygusunu arttırmak, bilimi Nasreddin Hoca ile birlikte ilçeye taşımak ve yaşatmak, böylelikle Bilim Şenliği’ne tüm halkın katılmasını sağlayarak yaygın etkiyi arttırmak amaçlanmıştır. Sivrihisar Nasreddin Hoca Bilim Şenliği’ndeki; günlük hayatla ilgili konulara yönelik olan atölye çalışmaları, söyleşiler ve bilgilendirmelerle proje bitiminden sonra katılımcıların kazanımlarını hayata geçirmesi hedeflenmektedir. Sivrihisar’da büyük küçük her yaş grubundan katılımcıyı ve bilim severleri buluşturarak Nasreddin Hoca vesilesiyle “Dünyanın Merkezi” olarak anılan ilçemizi, aynı zamanda “Bilim Merkezi” olarak görebilmek amaçlanmaktadır.
Sivrihisar Nasreddin Hoca Bilim Şenliği, Eskişehir ili Sivrihisar ilçesi Açık Hava Müzesi’nin bulunduğu alanda ilçe halkının katılımı ile 26-27 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Bilim şenliğinin süreceği 2 gün boyunca yaklaşık 4000 kişinin atölye çalışmalarına ve söyleşilere katılması planlanmaktadır. Bu sayıya konuk atölye ve stantları gezecek olan katılımcılar dâhil değildir. Şenlik etkinliklerinde; 1 yürütücü, 27 atölye lideri, 3 konuşmacı, 20 rehber, 50 gönüllü öğrenci, 1 sağlık görevlisi görev alacaktır.
“Bilimin yaşı yoktur.” düşüncesinden hareketle tüm yaş gruplarını kapsayan etkinlikler tasarlanmıştır. Bilim şenliğinin hedef kitlesi olan Sivrihisar halkına, şenlik konusunda duyuru ve tanıtım yapılması amacıyla ilçenin işlek bölgelerine afişler asılacaktır. Ayrıca duyurular için belediyenin anons sisteminden ve ilan panolarından da yararlanılacaktır. Bunun yanı sıra etkinliklere katılımın düzeni açısından proje için oluşturulacak web sitesi üzerinden randevu sistemi oluşturulacaktır. Halkın etkin katılımını sağlamak için web sitesi planlanmaktadır. Rehberler yardımıyla da şenlikteki etkinliklerin düzenli yürütülmesi sağlanacaktır. Ayrıca hizmet alımı yoluyla Planetaryum getirtilerek kullanımı sağlanacaktır.
TÜBİTAK 4007 "NASREDDİN HOCA BİLİM ŞENLİĞİ" Projemizin hazırlanmasında emeği geçen başta proje koordinatörleri iki arkadaşımız İlçe MEM AR-GE biriminden - Fahri Keskin Fen Lisesi Matematik Öğretmeni aynı zamanda Osmangazi Üniversitesi ´nde doktora öğrencisi Yusuf ŞEBER ve Fahri Keskin Fen Lisesi Kimya Öğretmeni Dr. Nazan CEYLAN(Hacettepe Üniversitesi) a süreçteki başarılı koordinasyon için teşekkür ederiz. Projenin yazımında emek veren İlçe AR-GE birimi koordinatörü SEV Muzaffer Demir Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Şengül ŞEBER’e, İlçe MEM AR-GE biriminden Hasan Karacalar Ortaokulu Matematik Öğretmeni Ebru SAYAK´ a, İlçe MEM ARGE biriminden ve İş Güvenliği Uzmanı Alper METE ´ye teşekkür ederiz.
Yine atölyelerin oluşum süreçleri hususunda emek veren ARGE birimi öğretmenlerimiz ile ilçemiz okullarından atölyeler ve rehber olarak katkı sunan öğretmen ve yöneticilerimiz ile dışarıdan destek sunan tüm kişilere teşekkür ederiz.
Yine Kütahya Gazi Kemal Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Murat Fazıl AKKOÇ ´a 4007 Bilim Şenlikleri hususunda süreç ile ilgili olarak sunduğu tecrübe paylaşımları için teşekkür ederiz.